Oedeemtherapie

Bel ons en spreek een boodschap in of stuur een whatsapp, op 06-10128266

Wenst u een afspraak? Laat dan uw volledige naam, geboortedatum, postcode + huisnummer en/of telefoonnummer/e-mailadres achter. Wij nemen contact met u op.

Voor een actueel overzicht van zorgverzekeraars en hun vergoedingen klikt u hier.

specialisten in lymfedrainage

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel door een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Oedeemfysiotherapie is een specialisatie die gericht is op het afvoeren van oedeem.

De bekendste vorm is waarschijnlijk lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair) of door een aandoening, of na een operatie ontstaan, zgn. secundair lymfoedeem. Veelal treedt er armoedeem op na een borstoperatie, of bijv. beenoedeem na een gynaecologische operatie. Ook door verschillende uitbraken van erysipelas (wondroos) kan oedeem optreden. Een ander veel voorkomend oedeem is veneus oedeem.

Een minder bekende vorm, die zich nagenoeg alleen bij vrouwen manifesteert is lipoedeem. Hierbij is er sprake van een chronische, onevenwichtige stapeling van abnormale vetcellen vooral rond de heupen/benen, en soms aan beide armen. Het openbaart zich vaak in de puberteit en leidt tot pijnklachten, pijn bij aanraking, snel krijgen van bloeduitstortingen bij stoten, vermoeidheid en/of afgenomen spierkracht.

Behandeling

Door specialistische (manuele) lymfedrainage technieken wordt de afvoer van lymfevocht bevorderd. De therapeut zet hierbij met de handen een lichte druk in een constant tempo, ditzelfde kan worden bereikt m.b.v. een lymfe-compressie apparaat. Daarnaast kunnen oefeningen, speciale drukverbanden en therapeutische elastische kousen deel uit maken van de therapie.

Er kan gebruik gemaakt worden van lymfetape voor een langdurigere stimulatie van de vochtafvoer. Gerichte drainage oefeningen ter bevordering van de vochtafvoer en conditie training om de zuurstof/koolstofdioxide balans in het lichaam te optimaliseren worden aangeleerd, evenals zelfdrainage om zelfstandig het oedeem te leren bestrijden.
Praktijk Kluiskenshof beschikt over een pneumatisch lymfecompressie apparaat, welke de behandeling kan ondersteunen. Dit is een hoes die om het been of de arm wordt geschoven. De hoes blaast zich op, te beginnen bij de hand of voet, en werkt van daar uit omhoog, waarna de hoes weer leegloopt. Door de ritmische compressie wordt de vochtafvoer gestimuleerd.

Behandeldoelen

  • afname oedeemomvang
  • spanningsafname en pijnvermindering
  • functieverbetering van spieren/gewrichten
  • afname van de infectiekans
  • bevorderen van de algehele beweeglijkheid

Bel voor een afspraak: 06-10128266

Met een verwijzing van uw medisch specialist of huisarts wordt oedeemtherapie veelal door uw zorgverzekeraar vergoed.

  • behandeling oedeemtherapie: €44,50
  • behandeling oedeemtherapie aan huis: €54,50
  • screening en intake/ onderzoek na screening: €46,50 (€57,00 indien aan huis)

(Praktijk Kluiskenshof is lid van het KNGF en het NVFL)